Yamaha R3 Forums banner

Zalecenie zmiany rozmiaru koła zębatego w celu zwiększenia momentu obrotowego

1 reading
21K views 11 replies 10 participants last post by  KevinW 2017R3  
#1 ·
Hej wszystkim,

szukałem na forum i nie mogłem znaleźć żadnych odpowiedzi. Właśnie przeprowadziłem moje podstawowe badania nad rozmiarem zębatek i zmianami przełożeń. To jednak bardzo trudny temat i bardzo trudno wyobrazić sobie wynik, patrząc tylko na liczby. Zasadniczo szukam sposobu na dodanie większego momentu obrotowego do mojego R3 z fabrycznymi zębatkami i łańcuchem - 14/43 520. Chcę zmienić przełożenie, aby uzyskać znacznie więcej momentu obrotowego. Tak naprawdę nie zależy mi na prędkości maksymalnej, ponieważ nie dojeżdżam do pracy autostradami i mieszkam w UE, więc ograniczenia prędkości są tutaj bardzo surowe, a policja jest na każdym rogu. Nie ścigam się ani nic, po prostu chcę więcej momentu obrotowego, żeby dobrze się bawić w mieście. Nie chcę też przesadzać, robiąc przełożenie i motocykl zbyt szarpany.

Jeśli ktoś poszedł na moment obrotowy z rozmiarem zębatki, czy mógłbyś opublikować swoją konfigurację z rozmiarami łańcucha itp.?
Chcę tylko wiedzieć, co jest bezpieczne i jakie typy zamówić.

Chciałem spróbować następującego:
standardowy przód i +3 tył
-1 przód i +2 tył

Czy można jechać -1 przód +3 tył? Czy to jest bezpieczne?

Dzięki za odpowiedzi wszystkim, naprawdę doceniam pomoc.

Pozdrawiam,
David

#2 ·
Uniknę składania sugestii. Ale poniżej zamieszczam kilka linków, które umożliwiają obliczenia zmian w kołach zębatych i łańcuchach. Może ktoś inny wypowie się na temat szczegółów. Ale te wykresy pozwalają zobaczyć procentowe zmiany momentu obrotowego i prędkości podczas zabawy z kombinacjami. Po prostu wpisz liczby, a reszta zrobi się sama. Powodzenia. :nerd: https://sprocketcalculator.com/ https://www.drivenracing.com/driven-calculator

#3 ·
Przednia zębatka ma 14 zębów, co jest często zalecanym minimum dla trwałości łańcucha.

Mój motocykl wyścigowy ma 14-47 na mniejsze tory w okolicy, 14-45 na dzień na torze w przyszły weekend na dłuższym torze. (Standard to 14-43)

Będziesz potrzebować łańcucha dłuższego o 2 ogniwa, aby użyć 14-47, a następnie 14-45 jest na granicy napinaczy łańcucha - to działa dla mnie. Nie wiem, ile zębów można dodać z tyłu bez użycia dłuższego łańcucha, wiem tylko, że 47 nie zmieści się ze standardowym łańcuchem. 45 prawdopodobnie tak. Nie mam pojęcia o 46.

#7 ·
Standardowa przednia zębatka ma 14 zębów, co jest często zalecanym minimum dla trwałości łańcucha.

Mój motocykl wyścigowy ma 14-47 na mniejsze tory w okolicy, 14-45 na dzień na torze w przyszły weekend na dłuższym torze. (Standard to 14-43)

Będziesz potrzebował łańcucha o 2 ogniwa dłuższego, aby użyć 14-47, a następnie 14-45 jest na granicy napinaczy łańcucha - to działa dla mnie. Nie wiem, ile zębów można dodać z tyłu bez użycia dłuższego łańcucha, wiem tylko, że 47 nie pasuje do standardowego łańcucha. 45 prawdopodobnie by pasowało. Nie mam pojęcia o 46.
Właśnie zdjąłem 14 z przodu i 47 z tyłu ze standardowym łańcuchem. Teraz jestem
Standardowa przednia zębatka ma 14 zębów, co jest często zalecanym minimum dla trwałości łańcucha.

Będziesz potrzebował łańcucha o 2 ogniwa dłuższego, aby użyć 14-47, a następnie 14-45 jest na granicy napinaczy łańcucha - to działa dla mnie. Nie wiem, ile zębów można dodać z tyłu bez użycia dłuższego łańcucha, wiem tylko, że 47 nie pasuje do standardowego łańcucha. 45 prawdopodobnie by pasowało. Nie mam pojęcia o 46.
14 z przodu i 47 z tyłu nadal działa ze standardowym łańcuchem. Myślę, że nie zadziała z 48 z tyłu, więc właśnie poszedłem -1 z przodu i +2 z tyłu, co powinno być tym samym, co posiadanie 14/48

#5 ·
Musiałeś niezbyt uważnie szukać, bo wiem, że pisałem na 3 lub 4 wątkach na ten temat przez lata.

Na pierwszej stronie forum poświęconego układowi napędowemu znajduje się post na ich temat, a forum ogólne ma kilka.

Zasadniczo sprowadza się to do tego, czy chcesz zachować standardową długość łańcucha, czy nie, wiele konfiguracji wymaga odjęcia/dodania ogniw. Istnieje tylko kilka wariantów, które mogą wykorzystywać standardową długość.

Zastosowałem -1 z przodu i miałem zauważalnie większy moment obrotowy i użyłem łańcucha OEM. Pamiętaj, że każda zmiana zębatki będzie wymagała korekty prędkościomierza za pomocą speedohealera.

#6 ·
Zainstalowałem niedawno -1 na przedniej zębatce, jak wspomniał Maverick, daje to nieco bardziej zauważalny moment obrotowy.

Podoba mi się to na tyle, że planuję również kupić +2 do tylnej zębatki, zauważyłem, że niektóre strony sprzedają to jako zestaw przyspieszenia.

Ponieważ mój prędkościomierz był nieprawidłowy, wybrałem tańszą opcję (i znacznie mniejszą jednostkę) uzdrowiciela prędkościomierza SpeedDRD. Za 70 dolarów działa idealnie i jest bardzo łatwy w instalacji/konfiguracji.

#11 ·
To tylko jeden ząb więcej niż standard. Będzie działać z łańcuchem o standardowej długości. ALE ... Zawsze kupuję łańcuch dłuższy niż potrzebny, ustawiam oś mniej więcej tam, gdzie chcę ją mieć w gnieździe regulacyjnym (z zamontowanymi nowymi zębatkami), a następnie wybieram ogniwo, które należy wyjąć, aby uzyskać odpowiednią długość łańcucha. Nie obchodzi mnie ile ogniw. Nie wiem, ile ogniw jest w łańcuchu, który jest teraz na rowerze. Ma zębatki, które chcę tam mieć i ma oś tam, gdzie chcę ją mieć w gnieździe regulacyjnym!

#12 · (Edited)
Jedynym sposobem na zwiększenie momentu obrotowego jest zwiększenie przełożenia między zębatkami, co będzie miało efekt uboczny w postaci zmniejszenia prędkości maksymalnej na każdym biegu i ogólnej prędkości maksymalnej przy maksymalnych obrotach. Różnica w momencie obrotowym tylnego koła to różnica w przełożeniu. Wszystko to jest jasno opisane tutaj: Kalkulator zębatek - Łatwy kalkulator zębatek i łańcuchów motocyklowych