Yamaha R3 Forums banner

rozmiar zbiornika

26K views 29 replies 16 participants last post by  SofaCruiser  
#1 ·
Więc zatankowałem gaz dwa razy, jak tylko wchodzi do rezerwy paliwa, jadę na stację benzynową. Instrukcja obsługi mówi 14L, ale za każdym razem zatankowałem tylko 10L, czy to normalne? I teraz zastanawiam się, ile litrów ma rezerwa, bo mówi 3L, ale może mniej?

#3 ·
Całkowita pojemność zbiornika wynosi 14 litrów w głównym i 3 litry w rezerwie.

Nie jestem pewien, dlaczego zbiornik miałby wskazywać pusty, jeśli wciąż jest w nim 3 litry.

#6 ·
To poprawna pisownia litra dla większości świata!
Litr (pisownia międzynarodowa) lub litr (pisownia amerykańska) (symbole SI L lub l, powszechnie, ale nieprawidłowo, skracane jako ltr) to jednostka objętości układu SI równa 1 decymetr sześcienny (dm3).

#28 · (Edited)
14l łącznie, z czego 3 są uważane za rezerwę. "Główny" to 11. Innymi słowy, gdy miga wskaźnik paliwa, powinno pozostać 3l (zakładając, że jest dokładny)
11 litrów wydaje się w przybliżeniu poprawne dla standardowej objętości, ale rezerwa wydaje się wynosić prawie 4 litry w moim motocyklu. Dzisiaj ustanowiłem nowy "rekord" zasięgu z moim R3 - przejechałem 372 km (231,15 mil) zanim zaczęła migać rezerwa, a następnie kolejne 87,8 km (54,56 mil) na rezerwie, zanim znalazłem stację benzynową po 460,2 km (285,95 mil).
Ku mojemu zaskoczeniu udało mi się wcisnąć tylko 13,9 litra (3,67 gal) do baku, prawie litr mniej niż przewidywano...

#13 ·
Dziś rano migała mi kontrolka niskiego poziomu paliwa i udało mi się zatankować tylko 2,4 galona (9 l). Nie jestem pewien, jak długo jechałem na niskim poziomie paliwa, ale nie pamiętam, żebym kiedykolwiek mógł zatankować więcej niż 2,5 galona.
Zatem, jak daleko powinieneś być w stanie przejechać z migającą kontrolką niskiego poziomu paliwa?

#14 ·
Rano migała mi kontrolka niskiego poziomu paliwa i udało mi się zatankować tylko 2,4 galona (9 l). Nie jestem pewien, jak długo jechałem na niskim poziomie paliwa, ale nie pamiętam, żebym kiedykolwiek mógł zatankować więcej niż 2,5 galona do baku.
Zatem, jak daleko powinieneś móc jechać z migającą kontrolką niskiego poziomu paliwa?
To zbiornik 3,7 galona, a kontrolka zapala się przy około 2,2. Powinieneś być w stanie przejechać kolejne 50 mil lub więcej, w zależności od zużycia paliwa. Po 50 powinieneś zacisnąć pośladki na następnej stacji benzynowej, ponieważ nie masz pewności, czy zatankowałeś do maksymalnej pojemności, czy nie :)

#15 ·
Kilka tygodni temu celowo doprowadziłem do opróżnienia baku i odkryłem, że mogę wcisnąć 14,9 litra (3,936 gal) do baku, gdy jest pusty.
Przejechałem 101 km na ostrzeżeniu o niskim poziomie paliwa, zanim silnik się zatrzymał, to około 62,75 mil...

#20 ·
Specjalnie wyjeździłem zbiornik do zera kilka tygodni temu i odkryłem, że mogę wcisnąć 14,9 litra (3,936 gal) do zbiornika, gdy jest pusty.
Przejechałem 101 km na ostrzeżeniu o niskim poziomie paliwa, zanim silnik zgasł, to około 62,75 mil...
Dzięki za info Sofa! Naprawdę chciałem to przetestować, ale nie mam kanistra i nie chcę utknąć daleko od stacji benzynowej.

#21 ·
Możliwe jest również uszkodzenie układu wtrysku paliwa poprzez uruchomienie go na sucho.

Na przykład pompa paliwa w układzie FI znajduje się wewnątrz zbiornika paliwa, a przynajmniej niektóre z tych pomp wymagają obecności benzyny, aby "smarować" pompę (zapobiegać pracy metalu na metalu na sucho).

Uważam również, że cykliczne uruchamianie wtryskiwaczy paliwa bez obecności paliwa jest również bardzo niepożądane, z tego samego powodu.

Wiem na pewno, że kilka instrukcji obsługi samochodów, które czytałem, wyraźnie ostrzega przed dopuszczeniem do wyschnięcia układu paliwowego i przypuszczam, że dlatego.

Jim G

#22 ·
Wiem na pewno, że kilka instrukcji obsługi samochodów, które czytałem, wyraźnie ostrzega przed dopuszczeniem do wyschnięcia układu paliwowego i przypuszczam, że dlatego.

Jim G
Cześć Jim,
Nie sądzę, żeby to był już problem z nowoczesnymi pompami... - Rutynowo opróżniam wszystkie moje pojazdy, aby zobaczyć, jaka jest rzeczywista pojemność paliwa, a także poznać możliwą odległość, gdy miga ostrzeżenie o pustym zbiorniku.
Nigdy nie miałem żadnych problemów, nawet z moim BMW i już cztery razy jeździłem tym motocyklem na pusto... :nerd:

#24 ·
Właściwie to właśnie sprawdziłem instrukcję obsługi mojego obecnego samochodu z 2017 roku i jest tam napisane:

"UWAGA - Niski poziom paliwa
Unikaj jazdy z bardzo
niskim poziomem paliwa.
Brak paliwa może spowodować,
że silnik będzie przerywał zapłon,
co może uszkodzić katalizator."

Seryjne R3 mają katalizator.

Jim G

#26 ·
Brak paliwa może być również bardzo niebezpieczny. Nie wiesz dokładnie, gdzie będziesz, kiedy to się stanie. Co jeśli jesteś w miejscu, gdzie zjechanie na pobocze i dodanie paliwa byłoby niebezpieczne? Co jeśli musisz użyć nagłego przyspieszenia, aby wydostać się z trudnej sytuacji i wtedy zabraknie ci paliwa?

Uważaj.

Jim G

#27 ·
Brak paliwa może być również bardzo niebezpieczny. Nie wiesz dokładnie, gdzie będziesz, gdy to się stanie. Co jeśli jesteś w miejscu, gdzie zjechanie na pobocze i dodanie paliwa byłoby niebezpieczne? Co jeśli musisz użyć nagłego przyspieszenia, aby wydostać się z trudnej sytuacji i wtedy zabraknie ci paliwa?

Uważaj.

Jim G
:) Tak, z pewnością podkreśliłbym stwierdzenie "Uważaj"... :D

Żaden z silników moich motocykli ani samochodów nigdy nie miał awarii zapłonu i nigdy nie było też wzmianki w instrukcji obsługi żadnego z moich pojazdów na temat problemów technicznych... - w instrukcji obsługi mojego Mercedesa Benza wspomniano jedynie, aby unikać braku paliwa ze względu na możliwe grzywny ze strony policji, jeśli zdarzy się to na autostradach i dłuższe spacery do następnej stacji benzynowej na mniej zaludnionych obszarach... ;)

To, co faktycznie wydarzyło się ze wszystkimi moimi pojazdami w ciągu ostatnich 15 lat, to nagłe zatrzymanie silników... - martwa cisza, to wszystko. Nic się nie stało, z wyjątkiem kilku przypadków, w których zaskoczyło mnie to nieprzygotowanego, ale nigdy nieświadomego sytuacji... - Z pewnością nie próbowałbym wyprzedzać kogoś z pustym bakiem.
Miałem tylko raz iść pieszo... - niestety wskaźnik paliwa w moim BMW R1200RT (współczesna niemiecka inżynieria jest w przybliżeniu równa standardom trzeciego świata...) pewnego dnia przestał działać i chociaż po kilometrach na liczniku dziennym mogłem stwierdzić, że coś jest nie tak, zaskoczyło mnie to.

#30 · (Edited)
Cóż, dopóki muszę płacić mniej, a nie więcej i dopóki mogę wycisnąć z baku tyle zasięgu, ile teraz, to dlaczego miałbym się przejmować powyższym? Uwielbiam szczegóły i sam jestem osobą liczącą, ale ostatecznie wolę mieszankę precyzyjnej wiedzy i zdrowego rozsądku z pewnym marginesem bezpieczeństwa... ;)

Odnośnie instrukcji Yamahy: niestety Yamaha nie jest zbyt precyzyjna w instrukcji R3 i pomija różne kwestie... - Sam przetestowałem pojemność zbiornika i udało mi się wcisnąć do niego 14,9 litra i jestem pewien, że zostało jeszcze miejsce na kilka kropel więcej... :D